Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten

Veel leden zijn behalve voor Ter Haar ook actief voor andere verenigingen of tijdschriften. In deze rubriek vindt u allerlei mededelingen en artikelen van onze leden die, min of meer buiten de reguliere Ter Haar activiteiten om, zijn geschreven of geproduceerd. Hoewel alle artikelen wel op een of andere manier een link met macro vlinders hebben, hoeven het geen echte faunistische mededelingen te zijn, in de zin dat het moet gaan over de biologie of verspreiding of waarneming van bepaalde soorten. In deze rubriek is ruimte voor allerlei onderwerpen, waar Ter Haar leden maar in geïnteresseed zijn.   

Lothar Rutten   

Van nabij gevolgd: Endromis versicolora (Gevlamde Vlinder).   Inleiding

1 april 2011; De eerste nacht waarin ik een proefopstelling met een blacklight (door een accu voorzien van stroom) testte, bracht al na een uurtje in de schemering een aangename verrassing. Op de rand van de trechter zat, spookachtig blauw verlicht, een prachtig getekende grote onbekende vlinder. Bladerend in de veldgids Nachtvlinders bleek het onmiskenbaar te gaan om de Endromis versicolora (Gevlamde Vlinder). Een zeldzame soort die gebonden is aan bossen en dan vooral op de zandgronden. Dit is de enige soort uit de familie van Berkenspinners (Endromidae) die in Nederland voorkomt. De vlinder heeft zijn habitat in open berkenbossen en licht beboste heiden waarbij als waardplant vooral ruwe berk aangemerkt wordt. De vlinder vliegt maar een heel korte periode; van half maart tot eind april in één generatie.Klik hier om het hele artikel van Lothar te lezen.   


Ab Goutbeek   

Vlinders afbeelden.  


Inleiding

In de afgelopen 50 jaar is er, dank zij de verbeterde druk- en digitale technieken, een overweldigende hoeveelheid aan afbeeldingen van vlinders verschenen. Een voorbeeld hiervan is het zojuist verschenen delen van de Zweedse Nationalnycklen serie. Daarin treffen we uitzonderlijk fraaie afbeeldingen van vlinders aan. Ook de microvlinders van enkele millimeters staan er tot in detail als foto of als aquarel in afgebeeld. Vijftig jaar geleden waren er enkele simpele Nederlandse boekjes of we moesten het doen met de aquarellen uit de Duitse Forster-Wohlfahrt uit 1954. Ook waren de Engelse deeltjes van South uit 1961 voor velen een vraagbaak. Voor een groot deel viel men toen toch terug op de voor de oorlog verschenen uitgaven van b. v. D. ter Haar, Dr K. Eckstein, Fr. Berge en anderen.Klik hier om het hele artikel van Ab te lezen.   


Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Inlognaam of password vergeten


U kunt hieronder uw E-mail adres opgeven.
Indien u op de ledenlijst staat, krijgt u een mail met uw nieuwe naam en password.