Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

Vangsten uit Ouddorp en uit het gebied rond Wezep

Auteur

Hans Huisman

Datum

26-03-2011

Mededeling

Hans Huisman laat Anticlea derivata (Denis & Schiffermüller) en Xylocampa areola (Esper) zien, gevangen in Ouddorp in het voorjaar van 2010, ook al gevangen in Ouddorp in resp. 2009 en 2008, maar daarvoor nooit. Blijkbaar maken die soorten daar een gunstige periode door.

 

Op 4.VI.2010 werd in de Elspeeter Struiken in een biotoop van gemengd bos met bosbesondergroei een exemplaar van Hyppa rectilinea (Esper) op licht gevangen. In dezelfde periode zijn er enkele exemplaren van deze soort gevangen in een gelijksoortig biotoop in de Doornspijksche heide, hemelsbreed zo’n 10 km verder. Deze vlinder werd vroeger op verschillende plaatsen in ons land gevangen, vooral op de Veluwe, maar ook in Utrecht en Limburg, in bosbesgebieden lokaal soms in aantal. Sinds 1980 is de soort maar driemaal vermeld, het laatst in 2009, ook op de Veluwe. De rups leeft op allerlei loofhout, maar ook op framboos, braam en bosbes.

 

Tenslotte laat hij een vangst uit de Koolmansdijk in Lichtenvoorde zien, een merkwaardige vorm van Drymonia querna (Denis & Schiffermüller), de var. mediogrisea met een egaal grijs middenveld, die door Lempke in 1959 beschreven is. Die variëteit komt hier en daar en vooral in de Achterhoek voor.

 

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten

Anticlea derivata (Getekende rozenspanner), Xylocampa areola (Kamperfoelie-uil), Hyppa rectilinea (Zwartstreepuil), Drymonia querna (Witlijntandvlinder),

Besproken lokaties

Ouddorp, Wezep, Elspeeter Struiken, Koolmansdijk,

Trefwoorden

Abberatie,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden