Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

Waarnemingen uit Zuid-Holland, Bloedbergduin

Auteur

Jan Scheffers

Datum

26-03-2011

Mededeling

Jan laat een aantal min of meer algemene en ook wat zeldzame soorten macro’s zien die hij afgelopen jaar waarnam in het Bloedbergduin, een duingebied vlak bij zijn woonplaats.

 

1.     Chloroclysta miata (Linnaeus) deze zeldzame soort heeft hij nog niet eerder gezien in het Bloedbergduin bij Monster.

2.     Agrotis ipsilon (Hufnagel), een soort die hij in wisselende aantallen ziet, in 2010 de hoogste score op 9.IX.2010 met 10 exemplaren.

3.     Peridroma saucia (Hübner), afgelopen jaar slechts 2 exemplaren.

4.     Hecatera dysodea (Denis & Schiffermüller), een exemplaar bij hem thuis in Naaldwijk bij de buitenlamp.

5.     Een vermeende Orthosia opima (Hübner) blijkt gewoon Orthosia cerasi (Fabricius), is inmiddels gecontroleerd en dat laatste blijkt juist.

6.     Mythimna litoralis (Curtis), alleen op 22.IX.2010 5 exemplaren gezien.

7.     Mythimna l-album (Linnaeus), in het duin bij Monster meer talrijk dan voorheen met als hoogste score 14 exemplaren op 28.IX.2010.

8.     Calophasia lunula (Hufnagel), 8 rupsen van deze soort gevonden op Linaria purpurea in een bloementuin te Honselersdijk.

9.     Aporophyla australis (Boisduval), hoogste score op 28.IX.2010 met 26 exemplaren. Lithophane semibrunnea (Haworth), één exemplaar op dezelfde avond als voorgaande soort. Xylena vetusta (Hübner), twee exemplaren van deze zeldzame soort, 24.III.2010 en 4.IX.2010, ook nieuw voor het duin bij Monster.

10.  Conistra rubiginosa (Scopoli), in het voorjaar van 2010 voor het eerst één exemplaar in het duin bij Monster gezien, in het najaar van 2010 blijkt de soort explosief te zijn toegenomen met een hoogste score op 3.XI.2010 met maar liefst 91 exemplaren.

11.  Spudaea ruticilla (Esper), wordt in de periode dat de vlinder actief is in aantal gezien, op goede avonden tussen de 50 en 75 exemplaren, een uitschieter van een aantal jaren geleden is meer dan 180 exemplaren.

12.  Op 28.IX.2010 komen er vier soorten Xanthia’s op het stroopmengsel af, X. togata (Esper), X. icteritia (Hufnagel), X. gilvago (Denis & Schiffermüller) en X. ocellaris (Borkhausen).

13.  Jan toont ons ook een parasitaire vlieg uitgekweekt uit een rups van Helicoverpa armigera (Hübner) die op boontjes uit Kenia is gevonden.

14.  Als laatste een close-up van een mannetje Lymantria dispar (Linnaeus), uit Naaldwijk.

 

Alle soorten, uitgezonderd anders vermeld, zijn gezien in het Bloedbergduin bij Monster en zijn uitgezonderd C. miata op stroopmengsel gezien. C. miata is gespot en gevangen met hulp van de zaklamp.

 

 

 

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten

Chloroclysta miata (Herfstpapegaaitje), Agrotis ipsilon (Grote worteluil), Peridroma saucia (Blauwvleugeluil), Hecatera dysodea (Kompassla-uil), Orthosia cerasi (Tweestreepvoorjaarsuil), Mythimna litoralis (Helmgrasuil), Mythimna l-album (Witte-l-uil), Selenia lunularia (Lindeherculesje), Aporophyla australis (Geveerde witvleugeluil), Lithophane semibrunnea (Bruine essenuil), Conistra rubiginosa (Zwartvlekwinteruil), Xanthia ruticilla (Vroege eikenuil), Helicoverpa armigera (Katoendaguil), Xanthia togata (Wilgengouduil), Xanthia icteritia (Gewone gouduil), Xanthia gilvago (Iepengouduil), Xanthia ocellaris (Populierengouduil), Lymantria dispar (Plakker),

Besproken lokaties

Bloedbergduin, Monster,

Trefwoorden

Stroopvangst,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden