Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

Ervaringen met stroop

Auteur

Klaas Kaag

Datum

06-04-2013

Mededeling

Na alle verhalen over stroopvangsten in Friesland en Limburg, ben ik half februari 2012 na de vorstperiode begonnen. Helemaal niets. Twee weken later hadden we vlinderavond. Vooraf ben ik het bos ingegaan met de strooppot. Dat bleek niet nodig. Gedurende maart waren steeds aanwezig Eupsilia transversa (slechts 1 eerdere waarneming), Agriopis marginaria en Conistra vaccinii (nieuw voor Den Helder). Eind maart verschenen ook Anorthoa munda, Orthosia incerta. De stroop gaat zeker 3 weken mee, maar na te veel regen is het wel over.

Begin oktober weer gestroopt. Ook nu E. transversa, C. vaccinii, maar ook Mythimna l-album en Dysstroma citrata (beide nieuw voor Den Helder). Helaas geen tijd en veel regen.

Op 1 Januari weer van start gegaan. Dat was blijkbaar te laat, maar op 2 januari waren daar weer E. transversa en C. vaccinii. Op 8 januari enkele exemplaren van Conistra rubiginosa, een soort die zich de laatste jaren sterk heeft uitgebreid en nu ook Den Helder heeft bereikt. In 2012 niet gezien, maar dat kan zijn omdat ik later begon. Door het slechte weer kon ik pas 11 februari weer smeren. Er kwam nog 1 C. rubiginosa. Sindsdien heb ik ze niet meer gezien. Wel E. transversa en C. vaccinii begin maart op dezelfde stroop (3 weken oud). Sindsdien is het te koud en droog.

Op de bijeenkomst van oktober 2010 vertelde Siep Sinnema dat er bij regen beduidend meer vlinders op de stroop kwamen. Dat viel begin 2012 inderdaad wel op. Goede vangsten bij lichte motregen, of zeer natte lucht, maar veel minder als het helder en droog was. Te veel regen is ook niet goed, want dan spoelt uiteindelijk toch de stroop van de boom. Deze winter is het ook vrij droog. Vorige maand heb ik daarom een beetje gesmokkeld door vooraf de ingesmeerde plekken vochtig te maken met een plantenspuit. Dat lijkt ook te helpen.

 

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten

Eupsilia transversa (Wachtervlinder), Conistra vaccinii (Bosbesuil), Agriopis marginaria (Grote voorjaarsspanner), Mythimna l-album (Witte-l-uil), Dysstroma citrata (Gehoekte schimmelspanner), Conistra rubiginosa (Zwartvlekwinteruil), Anorthoa munda (Dubbelstipvoorjaarsuil), Orthosia incerta (Variabele voorjaarsuil),

Besproken lokaties

Den Helder,

Trefwoorden

Stroop,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden