Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

De toekomst van de "Jaarlijsten van de Micro- en Macrolepidoptera" in Nederland

Auteur

Tymo Muus

Datum

04-04-2015

Mededeling

De toekomst van ‘Jaarlijsten van de Microlepidoptera’ in Nederland door Tymo Muus

(kort verslag door Hans Groenewoud)

 

De jaarlijsten zijn min of meer ontstaan uit de trekvlinderlijsten van de  macro’s. B.J. Lempke is daar in 1940 mee begonnen (dit jaar precies 75 jaar geleden) en daar tot zijn dood in 1993 mee door gegaan, vanaf 1987 geholpen door Rob de Vos. Na zijn dood is de registratie door Rob voortgezet tot voor enkele jaren terug. Inmiddels is Eddie Vermandel uit Hulst weer begonnen met het registreren en publiceren van Nederlandse en Belgische trekvlindergegevens. (Alle trekvlinderverslagen zijn binnenkort te vinden op deze site; zie 'Verslagen Trekvlinders'  in het menu onder het kopje 'Verslagen/Excursies')  

 

Doelstelling voor de jaarlijsten is toch breder dan enkel registratie van de trekvlinders. Het behelst meer het beschrijven van de toe- of afname van nieuwe of bijzondere soorten, alsmede het zoeken naar verklaringen voor deze veranderingen in hun voorkomen. Daarmee kom je vanzelf op het terrein van onder andere ecologie of klimaatverandering.

 

De jaarlijsten van de macro’s lopen door tot en met 2008 en die van de micro’s tot en met 2010. Tymo vraagt zich af of het niet mogelijk is het idee nieuw leven in te blazen door voor micro’s en macro’s samen een nieuwe gemeenschappelijke jaarlijst op te stellen. De toehoorders vinden dat een goed idee en vragen zich af waarom men er mee gestopt is. Frans Post geeft aan dat een van de redenen is dat de lijsten niet gepubliceerd konden worden in EB. Cees Gielis stelt voor ze in Franje te publiceren. Voor dit soort publicaties is Franje juist opgezet.

 

Vanuit de zaal wordt verder aangegeven dat een probleem toch wel zal zijn dat alle gegevens moeten worden gecontroleerd. Voor de macro’s zal dat wel lukken, maar wie gaat dat voor de micro’s doen? Het maken en controleren van de lijsten levert toch erg veel werk op.

 

Kortom het idee voor een gezamenlijke jaarlijst voor micro’s en macro’s wordt ppositief ontvangen, maar er zullen wel mensen moeten opstaan die de kar willen trekken.

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten


Besproken lokaties


Trefwoorden

Jaarlijst, Trekvlinderverslagen,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden