Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

Vlinders in bunkers

Auteur

Ben van As

Datum

04-04-2015

Mededeling

Vlinders in bunkers door Ben van As.

(kort verslag door Hans Groenewoud)

 

Jaarlijks worden in Zuid-Holland alle bunkers en ijskelders eenmaal per winter geteld op overwinterende vleermuizen. Sinds de jaren negentig worden ook andere overwinterende diersoorten, zoals enkele vlinders en amfibieën, meegenomen met deze telling. Ben neemt samen met Kees Mostert de vlinders voor zijn rekening. Roesjes (Scoliopteryx libatrix) worden veel gezien en ook regelmatig overwinterende dagvlinders zoals bijvoorbeeld de dagpauwoog en de kleine vos.

 

Zaterdag, 24 januari 2015, vond de laatste telling van deze winter plaats in het Staelduinse Bos bij 's-Gravenzande. Dit maal trof men in drie verschillende bunkers een snuituiltje aan (geslacht Hypena). De diertjes vielen op door hun iets bontere verschijning dan die van de hopsnuituil (Hypena rostralis), die ook regelmatig in bunkers wordt aangetroffen (overigens slechts eenmaal in de drie bunkers waar de nieuwe snuituil werd gevonden). Het bleek om de dubbelstipsnuituil te gaan (Hypena obsitalis) en dat is een nieuwe soort voor Nederland.

De waardplant van deze soort is klein graskruid en dat is in de buurt best wel veel te vinden. Mogelijk zit er dus een populatie in de buurt. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit echt zo is.  Zie ook de mededeling op Vlindernet: http://www.vlindernet.nl/actueel.php?id=1197&p=a&q=dubbelstipsnuituil

 

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten

Hypena rostralis (Hopsnuituil), Scoliopteryx libatrix (Roesje),

Besproken lokaties

Staelduinse Bos , Gravenzande,

Trefwoorden

Hypena obsitalis, Dubbelstipsnuituil,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden