Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Op deze pagina staat wat algemene informatie over vlinders verzamelen, determineren en bewaren. We willen deze informatie graag breed beschikbaar stellen.

Handleiding voor het prepareren van vlinders door Rob de Vos van Naturalis   

Het opzetten van vlinders (en andere gevleugelde insecten)

(versie oktober 2021)   


Vlinders en andere insecten worden in een collectie bewaard voor verschillende redenen: a. Voor show, vaak mooie grote en kleurige vlinders b. Onderzoek c. Archief

Behalve onderzoek doet Naturalis Biodiversity Center ook aan educatie. Daarvoor wordt vaak collectiemateriaal gebruikt, maar soms is het beter als het materiaal dat bij educatie en lezingen wordt gebruikt niet direct uit de collectie afkomstig is. Dit noemen we tentoonstellingsmateriaal of educatief materiaal. Deze exemplaren dienen als voorbeeld bij een verhaal en moeten dus duidelijke kenmerken vertonen waarover verteld wordt. Vaak zijn dat grote en kleurige insecten om de toeschouwer te imponeren en te fascineren. Meestal worden extremen getoond om het verhaal kracht bij te zetten. Belangrijk is dat het materiaal toonbaar is, dat wil zeggen zo gaaf mogelijk, zonder hinderlijke beschadigingen. Een aangeprikt etiket met vindplaats, e.d. is dan handig, maar niet noodzakelijk.


Klik hier voor de uitgebreide handleiding over het prepareren van insecten.   



Handleiding bij de cursus genitaalpreparaten maken

door Rob de Vos.   


Soms is het niet mogelijk om op basis van waarnemingen soorten uit elkaar te houden.

De gelijkenis is dan zo groot dat er andere methodes nodig zijn de soorten te onderscheiden. Het maken van genitaalpreparaten kan dan uitkomst bieden. Dat is echter een dergelijk complexe aangelegenheid dat er hier maar een hele handleiding aan wordt gewijd.


Klik hier voor de uitgebreide handleiding over het maken van genitaal preparaten door Rob de Vos.   


Het genitaal van het mannetje bestaat vooral uit een frame, waaraan twee klepjes (de valven) hangen en een haakvormige structuur (de uncus). De eigenlijke penis (aedeagus) hangt tussen spieren en vliezen in het midden van het frame (tegumen en vinculum). Het enige dat van het mannetje ver het abdomen in kan reiken is een uitsteeksel (saccus) van het onderste deel van het frame (vinculum) en een vliezige buis dat aan de aedeagus vast zit (ductus ejaculatorius).

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Inlognaam of password vergeten


U kunt hieronder uw E-mail adres opgeven.
Indien u op de ledenlijst staat, krijgt u een mail met uw nieuwe naam en password.