Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


De excursies worden vaak uitgebreid beschreven en de verslagen verluchtigd met vele foto's van zowel de aanwezigen als interessante vlinder waarnemingen.
Uiteraard vereist het maken van dat soort verslagen de nodige tijd, zodat ze nog niet van alle excursies beschikbaar zijn.
Wel wordt er naar gestreefd om voor de website, naast het officiele verslag, een leuk aansprekend beeld verslag te maken. Hieronder staan de excursies beschreven waar een verslag in enigerlei vorm van beschikbaar is.   

Excursie 2019   

Nationaal park de Maasduinen in Noord Limburg; 23, 24 en 25 augustus.   Het Nationaal Park ligt aan de oost oever van de Maas in Noord Limburg tussen Arcen en Gennep. Het is zo‘n 25 km lang (van plusminus noord naar zuid) en zo‘n 2 tot 3 km breed; in totaal 4500 hectare. Het gebied vormt daarmee de langste rivierduin gordel in Nederland. Naar aanleiding van een gesprek met de beheerders van het gebied zijn de excursie locaties nog uitgebreid met een aantal gebieden buiten het nationaal park, waarvan de Ravenvennen bij Venlo en de Baendt bij Well de belangrijkste zijn.


Klik hier voor een eerste impressie van de excursie van 2019 door Hans Groenewoud.   

De Zuid Hollandse Duinen; 15, 16 en 17 juni.   

Excursie 2018   


Dit jaar zijn de secties Snellen en Ter Haar neergestreken in de Zuid Hollandse Duinen voor hun jaarlijkse nachtvlinder inventarisatie weekend. Wij sluiten daarbij aan bij het 5000 soortenjaar dat dit jaar in dit gebied wordt georganiseerd door Dunea, Staatsbosbeheer, EIS Kenniscentrum insecten en Waarneming.nl. Lees meer over het 5000 soortenjaar op https://5000soortenjaar.nl Hoewel het weer niet echt meewerkte was het een zeer leuk, gezellig en succesvol weekend.


Klik hier voor een eerste impressie van de excursie van 2018 door Sandra Lamberts.   


Excursie 2016   

De Wieden; 24, 25 en 26 juni.   Het Nationale park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Natuurmonumenten beheert het zuidelijk deel, de Wieden bij Giethoorn, en daar mochten de secties Snellen en Ter Haar dit jaar hun nachtvlinder inventarisatie uitvoeren. De Wieden is eigenlijk een cultuur landschap. Gedroogd veen (turf) is goede brandstof om huizen mee te verwarmen en vanaf de vijftiende eeuw werd er dan ook massaal veen afgegraven om turf te winnen. .....


Klik hier voor het verslag van de excursie van 2016.   


En hier voor een uitgebreid beeldverslag van de excursie van 2016.   

Eemland (Soest, Baarn e.o.); 27, 28 en 29 juni.   

Excursie 2014   


Het gekozen gebied ligt in de Utrechtse heuvelrug. Dit is een stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd (het Saalien), 150.000 jaar geleden. Gletsjers die vanuit het noorden ons land binnendrongen stuwden aan de zijkant bevroren ondergrond omhoog en groeven diepe bekkens uit. De verschillende gebieden, die bezocht zijn, vallen onder het beheer van Utrechts Landschap, Ministerie van Defensie, Staatsbosbeheer en Landgoed Pijnenburg. En zoals op de foto duidelijk te zien is hoorde daar ook het vliegveld van Soesterberg bij!

Klik hier voor het verslag van de excursie van 2014 door Remco Vos en Violet Middelman.   


Excursie 2013   

De Noord Hollandse Duinen; 12, 13 en 14 juli.   Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

Klik hier voor het verslag van de excursie van 2013 door Dick en Mathilde Groenendijk.   

De bovenloop van de Drentse Aa; 26, 27 en 28 juni.   

Excursie 2009   


De bovenloop van de Drentse Aa wordt in het bijzonder gekenmerkt door het stelsel van smalle of bredere beken, of beter gezegd “diepjes”, zoals ze hier genoemd worden. In het gebied liggen het Anloër Diepje, het Gasterensche Diep, het Taarlosche Diep, het Oudemolensche Diep, het Schipborgsche Diep, het Looner Diep, het Rolder Diep en de Scheebroeker Loop .....


Klik hier voor het verslag van de excursie van 2009 door Gerrit Tuinstra   


Excursie 2008   

Zuid Limburg, De Sint Pietersberg; 12, 13 en 14 juli.   De Sint-Pietersberg behoort tot de meest bekende natuurgebieden in Nederland. Van deze enige Nederlandse berg − Europees gezien niet meer dan een rimpeling in het landschap − resteert slechts een schamele 125 ha. In feite is het een voorpost van een in België beginnende kalkbrug. Ondanks de grote aanslagen die er door de cementindustrie de afgelopen eeuw is aangericht, is de heuvel voor Nederlandse begrippen nog steeds van groot belang voor het voorkomen van een bijzondere flora en fauna .....

Klik hier voor het verslag van de excursie van 2008 door Frans Post.   


Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Inlognaam of password vergeten


U kunt hieronder uw E-mail adres opgeven.
Indien u op de ledenlijst staat, krijgt u een mail met uw nieuwe naam en password.